A sérült térdű tippmester

Agnellaora Agnellaoral

A sérült térdű tippmester

Messagepar Agnellaora Agnellaoral » 18 avr. 2026, 07:40

Harminchét éves vagyok, és tíz éve nem fociztam rendesen. A jobb térdemben annyi porc maradt, mint egy ötvenéves futballcipőben. Volt egy műtétem 2016-ban, aztán egy újabb 2018-ban. Az orvos azt mondta: "Felejtsd el a focit, haver." Azóta is nézem a meccseket. MINDEN meccset. Premier League, Bundesliga, akár a másodosztályú osztrák bajnokságot is. Az asszony már szól, hogy "Kapcsold ki, nem bírom a sok futballbemondót". De nem bírom. Ez az egy maradt.

Tavaly októberben egy szombat délután történt. Eső volt, a gyerekek játszottak a szobájukban, a feleségem elment bevásárolni. Én a kanapén ültem, a lábam felpolcolva, mert épp rosszabb napom volt. A térdem lüktetett, mint a franc. Bekapcsoltam a tévét, de semmi érdekes nem jött. Aztán elővettem a telefonomat. Egy barátom írt este egy sörözésről, de nem volt kedvem kimozdulni. Aztán böngészni kezdtem.

Régen, amikor még dolgoztam (most is dolgozom, csak irodában), sokat fogadtam a meccsekre. Nem nagy pénzekkel, inkább csak az izgalom miatt. Aztán a sérülések, a műtétek, a gyógytorna… minden más lett. Az ember máshova teszi a pénzt. De aznap valamiért eszembe jutott, hogy milyen jó érzés volt, amikor bejött egy tipp.

Kerestem egy olyan oldalt, ahol a sportfogadás és a kaszinó együtt van. Nem akartam több helyen regisztrálni. A harmadik találatnál megláttam egy részt, ami kimondottan a sportnak szólt. A menüben ott volt a kifejezés: vavada sport. Rákattintottam. Az oldal letisztult volt, nem ilyen csicsás, neoncsíkos vacak. Egyszerűen láttam a meccseket, az oddsokat, a statisztikákat. Olyan volt, mintha hazatértem volna.

Nem volt illúzióm. Tudtam, hogy a sportfogadás nem munka. De azt is tudtam, hogy a focihoz jobban értek, mint az átlagember. Tizenöt évig játszottam, edzőm is volt, elemeztem a taktikákat. Ez nem szerencsejáték. Ez tudás. Legalábbis én ebben hittem.

Feltöltöttem tízezer forintot. Ennyit bírtam elveszíteni anélkül, hogy a következő hét kenyere hiányzott volna. Nem a nagy nyeremény hajszolt. Hanem az, hogy bizonyítsak magamnak: a tudásom még ér valamit.

Az első meccs, amit kinéztem, egy német másodosztályú volt. A Hamburger SV játszott egy kiesőjelölttel. Tudtam, hogy a Hamburg hazai pályán gyenge az első félidőben, de a másodikban erős. Olyan fogadást raktam, hogy a második félidőben több gól születik, mint az elsőben. Az odds 2.1 volt. Nem nagy szám, de biztonságosnak tűnt.

Megnéztem az első félidőt. 0-0. A második félidőben a Hamburg berúgott kettőt. A fogadásom bejött. A tízezerből huszonegyezer lett.

Nem álltam meg. A következő meccs egy holland bajnoki volt. Az Ajax játszott egy alsóházi csapattal. Az előző öt meccsükön az Ajax mindig szerzett gólt a 30. perc előtt. Tettem egy élő fogadást az első gólra a 25. perc előtt. A huszonhetedik percben megszületett. A huszonegyezerből negyvenhétezer lett.

Ekkor megálltam. Nem a kapzsiság hiányzott, hanem az óvatosság. Kivettem a pénz felét. Huszonötezer a zsebemben, a többi a számlán. Ezt a szabályt magamnak tettem: soha ne vidd haza a teljes nyereményt, mert másnap úgyis vissza akarod tenni.

A következő hetekben apránként játszottam. Nem minden nap, csak amikor láttam egy meccset, amiben biztos voltam. A vavada sport felületén mindig megnéztem a részletes statisztikákat. Formációk, sérültek, fáradtság. Nem dobtam fel pénzt vakon. Elemeztem.

Egy hónap alatt a maradék huszonötezerből százhatvanezer lett. Nem egyszerre, nem egy nagy mák alkalmával. Apró, tudatos tétekkel. Volt olyan este, amikor vesztettem vagy hatezret. De nem pánikoltam. Tudtam, hogy a következő meccs majd behozza.

Azóta eltelt majdnem egy év. A térdem nem lett jobb. De lett egy kis tartalékom. A százhatvanezerből vettem egy új biciklit (a régi tönkrement), meg egy szép karácsonyi ajándékot a feleségemnek. És ami a legfontosabb: a lányomnak, aki focizni kezdett az iskolában, vettem egy rendes focicipőt. Ő aztán játszhatja. Majd egyszer talán tovább viszi, ahol én abbahagytam.

Nem akarok nagyot mondani. Nem lettem milliomos. Nem hagytam ott a munkám. De azóta is szoktam nézni a meccseket. És amikor este, a gyerekek alvása után, leülök a kanapéra, és megnyitom a telefonomon azt a bizonyos vavada sport részt, nem a pénz az első. Hanem az érzés, hogy a foci még mindig az életem része. Még akkor is, ha a térdem már nem bírja. Mert a játék nem csak a pályán van. Néha a képernyőn. Néha a tippjeidben. És néha abban, hogy a lányod a régi cipődet hordva rúgja a labdát a kertben.

Retourner vers « UE1 : Chimie, Biochimie, Biologie moléculaire »